ZEMIAKOVÝ ŠALÁT

Updated: Jul 17, 2019


Ďalšie jedlo, ktoré nikdy nechýbalo na vianočnom stole. Majonézový zemiakový šalát. Ja používam rastlinnú majonézu, ktorá neobsahuje vajcia.


POTREBUJEŠ

  • zemiaky

  • koreňovú zeleninu

  • mrkva, zeler, cibula

  • hrášok

  • kyslú uhorku

  • ocot

  • sol

  • cukor

  • vodu

  • majonézu alebo smotanu

  • sol

  • korenie


ZEMIAKOVÝ ŠALÁT

POSTUP

Ako prvé si dáme uvariť zemiaky v šupke. To nám zaberie najviac času, ktorý využijeme na prípravu ostatných vecí. Nakrájame si cibulu alebo šalotku na velmi malé kúsky a spolu s octom, cukrom, solou, čiernym korením a trochou vody to necháme na miernom ohni variť, kým sa nevyparí voda a ostane nám ochutený koncentrovaný nálev. Neskôr ho použijeme a budeme v ňom marinovať uvarené očistené nakrájane zemiaky. Dáme stranou a pustíme sa do krájania mrkvy a zeleru na velmi malé kúsky. Necháme variť v malom množstve vody a na záver pridáme mrazený hrášok. Kyslú uhorku nakrájame tiež na malé kúsky. Keď očistíme uvarené a vychladené zemiaky, nakrájame ich na kúsky-kocky alebo obdĺžniky a zalejeme nálevom. Necháme v náleve až do večere, potom scedíme cez sytko a zmiešame spolu s varenou zeleninou, kyslou uhorkou a majonézou alebo smotanou. Dochutíme solou, mletým korením a v prípade, že je šalát kyslý dorovnáme kyslosť trochou cukru.


ZEMIAKOVÝ ŠALÁT


Slovensko

  • Instagram JEDLODNA