top of page

PEČENÉ BATÁTY A ZELENINA S CESNAKOVOU ČILI MAJONÉZOU

Updated: Mar 1, 2023



Tento recept je veľmi jednoduchý a rýchly. Dá sa použiť rôzna zelenina a rôzne korenie alebo bylinky. Berte to prosím ako inšpiráciu. Nám veľmi chutí táto kombinácia batátov a fenikla, ktorý zas tak často nejedávame a to je škoda. Na dochutenie som použil pesto z medvedieho cesnaku, ktoré som dostal do daru od @NATYMASTE a tiež korenie chimichurry zo španielska, ktoré mi doniesol kamarát z @ATELIERXIII vedľa nášho LASKAMIER obchodíku na Panskej 13. Je to zmes byliniek a cesnaku. Podávam s vegánskou majonézou dochutenou cesnakom a čili. Recept pre dve osoby.




- 2-3 väčšie batáty

- 1 fenikel

- 3 mrkvy - ol.olej

- soľ

- ml. č. korenie

- pesto z medvedieho cesnaku

- čimičuri korenie, alebo iná zmes byliniek na pečenie, ako oregáno, tymián, rozmarín, cesnak.

- hrnček vegánskej majonézy

- cesnak

- pasta čili

- na dochutenie- soľ, korenie, cukor





POSTUP


Rozohrejem rúru aj s pekáčom na 200 stupňov program pečenie s teplým vzduchom. Kým sa rúra zohreje nachystám všetko ostatné. Oškrabem batáty, umyjem ich a nakrájam na asi pol cm hrubé plátky. Očistím fenikel, prekrojím na polku a nakrájam na podobne hrubé plátky. Tak isto mrkvu alebo hocijakú zeleninu aká je po ruke. Môže to byť napríklad cvikla alebo aj klasický zemiak. Iba si treba premyslieť ako ju nakrájať, pretože každá potrebuje iný čas a môže sa spáliť alebo ostať neupečená. Zeleninu dám do nádoby a ochutím olivovým olejom , soľou, korením a poriadne zamiešam aby bol obalený každý kúsok. Keď je rúra rozohriata dám zeleninu na plech a rovnomerne rozložím. Pečiem asi 30 minút. Je dobré na ňu raz za čas mrknúť, lebo hlavne batáty sú plné cukru, ktorý sa môže pripáliť. Niekedy po polke pečenia zeleninu opatrne pootáčam. Vegánska majonézu /vďaka za ňu/ Majonézu ochutím malým strúčikom nastrúhaného cesnaku, štipkou soli a cukru, okorením. Pridám domácu štipľavú paprikovú pastu a poriadne zamiešam. Upečenú zeleninu pekne preložím na tanier, pokvapkám majonézou, dochutím soľou a ozdobím vňatkou z fenikla. Dobrú chuť.





V našich receptoch nie sú použité žiadne platené reklamné produkty. V prípade, že sa vám páči čo robíme, alebo nás chcete podporiť, môžete tak kúpou oblečenia našej "udržateľnej" značky LASKAMiER. Ďakujeme.




Značky, ktoré sú viditelné sú tam preto, že ich používame a sme spokojní s ich kvalitou.


bottom of page