ZELENINOVÝ VÝVAR


Základný zeleninový vývar varím každý týždeň. Používam ho do polievok, omáčok alebo na ďalšie varenie. V chladničke vydrží týždeň alebo si ho možeš dať zamraziť a použiješ keď treba. Z uvarenej zeleniny sa dajú pripraviť ďalšie chutné jedlá. Rozvoní celý byt a pripomína mi dectvo a nedelný rodinný obed.


POTREBUJEŠ

na vývar

mrkvu

petržlen

zeler /bulvu, repíkatý/

kaleráb

kelove listy

zemiaky

cibulu

bobkovy list, celé čierne a nové korenie

na polievku

zeleninu, ktorú máš rád alebo

máš zrovna po ruke, ja používam

hrášok alebo ružičkový kel

mrkvu

zeler

petržlenovú vňať

na krupicové halušky

krupica

petržlenová vňať alebo pažítka

sol

olivový olej

voda


POSTUP

Všetkú zeleninu očistíš a poriadne umyješ pod tečúcou studenou vodou. Nakrájaš na väčšie kúsky, vložiš do väčšieho hrnca a zaleješ studenou vodou. To je doležité, aby sa cenné látky vylúhovali do vývaru. Pridáš korenie a nastavíš na najvyššiu teplotu. Tesne pred tým ako začne vrieť, teplotu znížiš a varíš prikrytý asi jednu hodinu. Vývar sa varí sám, takže sa môžeš venovať inej činnosti alebo si iba tak vychutnávať vôňu, ktorá sa šíri okolím. Ideálne nedelné doobedie. Hotový scedíš a použiješ podla vlastného uváženia.

polievka

Odoberieš si trochu vývaru do menšieho hrnčeka. Pridáš zeleninu z vývaru alebo čerstvú, ktorú v ňom povaríš už iba minútku. Z krupice, oleja, byliniek a trochy vody si pripravíš cesto na halušky. Pomocou lyžíc vytvaruješ a vhodíš do polievky. Varíš kým nevyplávu na povrch. Polievku dochutíš solou a čerstvou vňaťkou.



Slovensko

  • Instagram JEDLODNA