Základný zeleninový vývar varím každý týždeň. Používam ho do polievok, omáčok alebo na ďalšie varenie. V chladničke vydrží týždeň alebo si ho možeš dať zamraziť a použiješ keď treba. Z uvarenej zeleniny sa dajú pripraviť ďalšie chutné jedlá. Rozvoní celý byt a pripomína mi dectvo a nedelný rodinný obed.
POTREBUJEŠ
na vývar
mrkvu
petržlen
zeler /bulvu, repíkatý/
kaleráb
kelove listy
zemiaky
cibulu
bobkovy list, celé čierne a nové korenie
na polievku
zeleninu, ktorú máš rád alebo
máš zrovna po ruke, ja používam
hrášok alebo ružičkový kel
mrkvu
zeler
petržlenovú vňať
na krupicové halušky
krupica
petržlenová vňať alebo pažítka
sol
olivový olej
voda
POSTUP
Všetkú zeleninu očistíš a poriadne umyješ pod tečúcou studenou vodou. Nakrájaš na väčšie kúsky, vložiš do väčšieho hrnca a zaleješ studenou vodou. To je doležité, aby sa cenné látky vylúhovali do vývaru. Pridáš korenie a nastavíš na najvyššiu teplotu. Tesne pred tým ako začne vrieť, teplotu znížiš a varíš prikrytý asi jednu hodinu. Vývar sa varí sám, takže sa môžeš venovať inej činnosti alebo si iba tak vychutnávať vôňu, ktorá sa šíri okolím. Ideálne nedelné doobedie. Hotový scedíš a použiješ podla vlastného uváženia.
polievka
Odoberieš si trochu vývaru do menšieho hrnčeka. Pridáš zeleninu z vývaru alebo čerstvú, ktorú v ňom povaríš už iba minútku. Z krupice, oleja, byliniek a trochy vody si pripravíš cesto na halušky. Pomocou lyžíc vytvaruješ a vhodíš do polievky. Varíš kým nevyplávu na povrch. Polievku dochutíš solou a čerstvou vňaťkou.
V našich receptoch nie sú použité žiadne platené reklamné produkty. V prípade, že sa vám páči čo robíme, alebo nás chcete podporiť, môžete tak kúpou oblečenia našej "udržateľnej" značky LASKAMiER. Ďakujeme. https://laskamiershop.sk
Značky, ktoré sú viditelné sú tam preto, že ich používame a sme spokojní s ich kvalitou.
.
Comments