top of page

ZAPEKANÝ ZELER A ŠALÁT

Updated: Feb 18, 2023



 

Zeler je zelenina, ktorá sa používa akurát tak do vývaru. Ale tento recept ho premení na hlavnú hviezdu luxusného jedla. Nikto ti neuverí, keď ho ochutná.

 

zeler

zemiaky

maslo

cesnak

hladká múka

rastlinné mlieko

biele korenie

muškátový orech

tvrdy zaujimavý syr na zapekanie

sol

 

šalát

malé hlavičky zeleného šalátu

 

drezing

sol

korenie

citrón

olivový olej

horčica

med

 

 

Začneš bielou omáčkou, v ktorej sa bude zeler zapekať. Očistíš a na jemno nakrájaš cesnak. Roztopíš trochu masla, pridáš cesnak a necháš zmäknúť pri nízkej teplote. Pozor aby sa nespálil, lebo bude nepoužitelný a horký. Pridáš múku a zlahka opečeš. Zaleješ mliekom a poriadne zamiešaš, aby sa nevytvorili hrudky. Dochutíš solou, korením a nastrúhaným muškátovým orieškom. Opatrne necháš variť, kontroluješ a miešaš. Keď je omáčka moc hustá, pridaj ešte mlieko. Zeler a zemiaky si očistiš a umyješ. Prekrojíš na polku a nakrájaš na čo najtenšie plátky aké dokážeš. Syr si nastrúhaš a zapneš rúru na 180. Keď je omáčka uvarená, zobereš si misu na zapekanie a začneš skladať. Na spodok trochu bielej omáčky podobne ako pri lasagnach, potom vrstva zeleru so zemiakmi a takto dookola. Posledná vrstva bude omáčka. Vrch posypeš strúhaným syrom, zakvapneš olejom, prikryješ alobalom a necháš piecť asi 30 min. Potom dáš alobal dole a dopečeš ďalšich 30 min, alebo dokedy bude povrch pekne zlatý a upečený. Podávaj so šalátom. Dobrú chuť.Malé hlavičky šalátu si prekrojíš na pol a ešte raz na pol. Pripravíš si drezing z oleja, horčice, medu, citrónu, soli a korenia a na poslednú chvílu zaleješ šalát.

 

V našich receptoch nie sú použité žiadne platené reklamné produkty. V prípade, že sa vám páči čo robíme, alebo nás chcete podporiť, môžete tak kúpou oblečenia našej "udržateľnej" značky LASKAMiER. Ďakujeme. https://laskamiershop.sk


Značky, ktoré sú viditelné sú tam preto, že ich používame a sme spokojní s ich kvalitou.

.


bottom of page