VEGETARIÁNSKE VIANOCE

Updated: Jul 17, 2019


Je to špeciálna udalosť, takže si musíme hlavne všetko dôkladne nachystať a rozvrhnúť čas tak, aby sa všetko podarilo načas. Pekne v klude a s láskou, aby ju v jedle bolo cítiť.



Vegetariánska kapustnica


Čo by to boli za Vianoce bez kapustnice? Ukážem Vám ako túto výbornú polievku uvariť aj bez mäsa a garantujem Vám, že keď ju vyskúšate nebude to poslednýkrát, čo ju uvaríte. Okrem toho, pravá vianočná kapustnica bola pôvodne bez mäsa, ale každý má na tú pravú svoj vlastný recept.

POTREBUJEŠ

  • kyslá kvasená kapusta

  • koreňová zelenina

  • mrkva, zeler, petržlen,

  • cibula, cesnak

  • voda

  • sušené hríby

  • sušené slivky

  • bobkový list

  • nové korenie

  • čierne celé korenie

  • zemiaky

  • šlahačka


VEGETARIÁNSKA KAPUSTNICA

POSTUP

Začneme kapustnicou, tá sa bude variť najdlhšie a zároveň bude celý deň pekne rozvoniavať všade naokolo. Varíme všetko spolu v jednom hrnci. Pustíme sa do toho. Máme tu peknú kyslú kvasenú kapustu, kvasená zelenina je velice zdravá-poprekrajujeme ju pekne na menšie sústa, aby sa polievka dala lahko jesť. Hodíme do hrnca aj spolu so šťavou, zalejeme vodou a dáme variť. Prihodíme korenie, sol a bobkový list. Sušené hríby si zalejeme horúcou vodou a necháme aspoň 10 minút namáčať. Nakrájame si zeleninu-mrkvu, zeler, petržlen na malé kocečky a pridáme ku kapuste aj spolu s jednou velkou ošúpanou cibulou. Pridáme na kocky nakrájaný zemiak, sušené ovocie a hríby aj s vodou, v ktorej sa máčali a necháme variť na čo najmenšej teplote aspoň 4 hodiny. Na záver moja mama ešte pridá smotanu na šlahanie. Čerstvý chlieb a trochu sušenej čili papričky a máme dokonalú tradičnú polievku. Zjem vždy pol hrnca. A keď ste zvyknutí vyvárať v nej klobásu a udené mäso-ver, že ten rozdiel neucítiš. Všetká chuť je totiž v zelenine. Moja vianočná kapustnica.


VEGETARIÁNSKA KAPUSTNICA

ZEMIAKOVÝ ŠALÁT

Zemiakový šalát

Ďalšie jedlo, ktoré nikdy nechýbalo na vianočnom stole. Majonézový zemiakový šalát. Ja používam rastlinnú majonézu, ktorá neobsahuje vajcia.

POTREBUJEŠ

  • zemiaky

  • koreňovú zeleninu

  • mrkva, zeler, cibula

  • hrášok

  • kyslú uhorku

  • ocot

  • sol

  • cukor

  • vodu

  • majonézu alebo smotanu

  • sol

  • korenie


POSTUP

Ako prvé si dáme uvariť zemiaky v šupke. To nám zaberie najviac času, ktorý využijeme na prípravu ostatných vecí. Nakrájame si cibulu alebo šalotku na velmi malé kúsky a spolu s octom, cukrom, solou, čiernym korením a trochou vody to necháme na miernom ohni variť, kým sa nevyparí voda a ostane nám ochutený koncentrovaný nálev. Neskôr ho použijeme a budeme v ňom marinovať uvarené očistené nakrájane zemiaky. Dáme stranou a pustíme sa do krájania mrkvy a zeleru na velmi malé kúsky. Necháme variť v malom množstve vody a na záver pridáme mrazený hrášok. Kyslú uhorku nakrájame tiež na malé kúsky. Keď očistíme uvarené a vychladené zemiaky, nakrájame ich na kúsky-kocky alebo obdĺžniky a zalejeme nálevom. Necháme v náleve až do večere, potom scedíme cez sytko a zmiešame spolu s varenou zeleninou, kyslou uhorkou a majonézou alebo smotanou. Dochutíme solou, mletým korením a v prípade, že je šalát kyslý dorovnáme kyslosť trochou cukru.


ZEMIAKOVÝ ŠALÁT

DOMÁCI NEKYSNUTÝ CHLIEB

Domáci nekysnutý chlieb

Tento jednoduchý chlieb vyzdvihne vianočnú kapustnicu na úplne iný level. A žiadna extra práca naviac. Domáci chlieb zaručene poteší každého...

POTREBUJEŠ

  • 450g špaldovej múky

  • 500ml bieleho hustého jogurtu

  • sol

  • malú lyžičku sódy na pečenie

  • hrsť slnečnicových alebo iných semiečok


POSTUP

Vyhrejeme si trúbu na 190 stupňov. Všetky ingrediencie iba zmiešame a zlahka zamiešame. Nemiesime iba vytvarujeme do bochníka. Na pekáč alebo plech vymazaný olejom premiestnime bochník, zasypeme trochou múky a narežeme do kríža. Pečieme asi 50 minút alebo kým nie je upečený do chrumkava.


DOMÁCI NEKYSNUTÝ CHLIEB

ZELENINOVE FAŠÍRKY

Zeleninové fašírky

Doteraz sme sa bez mäsa krásne zaobišli, ale problém príde, keď prichádza hlavné jedlo. A to je väčšinou u nás ryba. Toto budú moje druhé Vianoce, odkedy som prestal jesť aj ryby, takže mám pre Vás tiež vlastný recept, ktorý nahradí aj jedenie tohto krásneho zvieraťa. Keď som bol decko, bol som zvyknutý pozerať sa na kapra, ktorý nám týždeň plával vo vani a potom ho tatko zabil, vypitval a spracoval. Vtedy mi to prišlo normálne, lebo sa to takto robilo. Moje dieťa bude o tento zvyk ochudobnené. Mám pre Vás teda alternatívu-výborné zeleninové fašírky.

POTREBUJEŠ

  • zemiaky

  • karfiol

  • syr

  • petržlen

  • strúhanku

  • sol

  • korenie

  • kapustu

  • olej


POSTUP

Pár zemiakov sme si už uvarili a očistili. Dáme si uvariť karfiol a nakrájame kyslú kvasenú kapustu. Môžeme ale kludne použiť hocijakú zeleninu alebo hocijakú kombináciu, ale mne velmi zachutila a navyše zemiaky a kapusta sú dosť tradičné a tradičné mám rád. Uvarené zemiaky a karfiol spolu v mise roztlačíme, pridáme nakrájanú kapustu, trochu bielej alebo cícerovej múky, dochutíme cesnakom, solou, korením a petržlenovou vňaťou. Nastrúhame syr a zamiešame. Ochutnáme. Chuť by mala byť výrazná a koncentrovaná, takže sa toho nebojíme. Takto prichystanú zmes je ideálne nechať do večera tiež v chladničke odležať a nechať zhustnúť. Pred opekaním si vytvarujeme faširky-mokrými rukami si odoberáme porciu a vytvarujeme gulky. Rozplastíme a obalíme v strúhanke. Vysmážame v horúcom oleji z oboch strán do chrumkava a necháme odležať na papierovej utierke.


ZELENINOVE FAŠÍRKY

Slovensko

  • Instagram JEDLODNA