top of page

MUNG DAAL

Updated: Feb 18, 2023


Ajurvédska kuchyňa je matka vegetariánskych jedál a preto sa pre mňa stáva zdrojom nekonečnej inšpirácie pri varení. Fazula mungo je lahko stravitelná, netreba ju namáčať deň dopredu a je bohatá na bielkoviny. Daal sa nazýva fazula ktorá je polená a lupaná a takisto sa nazýva aj jedlo z nej. Všetky koreniny v tomto jedle majú takisto svoj význam takže sa oplatí si urobiť malu zbierku a naučiť sa ju používať.


POTREBUJEŠ

fazulu mung daal

mletý koriander

kurkumu

karfiol, alebo inú zeleninu

/mrkva, špenát, cukina/

ghii alebo rastlinný olej

rímska rasca, horčičné semienka /čertovo lajno/

voda

sol

strúhaný čerstvý zázvor

koriandrová vňať

citrón

čili

ryža basmati

ryža

voda

sol

chlieb čapáttí

250g múky

150ml vlažnej vody

sol


POSTUP

mung daal

Dáš si zovreť vodu spolu s mletým koriandrom a kurkumou. Pridáš premytú fazulu mungo a znížiš teplotu. Pridaj zeleninu aku máš práve doma. Fazula sa bude variť asi pol hodinu takže podla toho urči ako dlho sa asi bude variť ostatná zelenina. To znamená že tvrdšie druhy ako karfiol. zemiaky alebo batáty môžeš pridať hneď a naopak makku zeleninu ako hrášok alebo cukina stačí keď pridáš až pri konci varenia. Daal je dobrý keď má kašovitú konzistenciu takže môže byť rozvarený alebo ho mozes na konci premixovat tyčovým mixérom. Pri konci dochutíš solou a pripravíš si korenie. Na panvičke alebo malom hrni si rozpustíš ghii alebo iný olej a opražís horčične semienka a rimsky kmín. Keď to začne prskať pridáš strúhaný zázvor. Opečené korenie, ktoré takto rozvinie svoju chuť naleješ do daalu a povaríš ešte asi 5 minút. Dochutíš koriandrovou vňaťou a podávaš s ryžou basmati alebo chlebom čapáti.

ryža

Basmati je královnou ryže a postup je jednoduchý ale treba dodržať pár pravidel vďaka ktorým bude ryža lahká nadýchaná, nerozvarená a nezlepená. Ryžu poriadne premyjeme pod tečucou vodou až kým nevyteká číra voda. Dáš si zovreť vodu v pomere jedna šálka ryže- jeden a pol šálky vody. Do vriacej vody nasypeš umytu ryžu, osolíš, zamiešaš a prykryješ. Znížiš teplotu a necháš variť. V žiadnom prípade neodokrývaš a nepremiešavaš, narušil by si totiž parné cestičky, ktoré si ryža sama vytvorí. Asi po 10 minútach sa voda vsiakne do ryže, vypneš a necháš odpočívať. Po pár minútach odokryjes, zlahka premiešaš vydličkou a možeš podávať.

chlieb čapáttí

Na tento chlieb sa používa pšenična celozrnná jemne mletá múka alebo špeciálna múka ATTA ktorú dostaneš v špecialnych obchodoch s exotickými potravinami. Múku premiesiš zo solou a s vodou vypracuješ cesto. Pár minút ho premiesiš na pomúčenej doske aby bolo pružné a hladké.Necháš odpočinúť pod navlhčenou utierkou. Cesto si rozdelíš na asi 15 kuskov a rozválaš na pomúčenej doske na pravidelný tenky kruh. Oprášiš od múky a pečeš na rozohritej panvici. Môžeš pritláčať utierkou aby sa chlieb rovnomerne prepiekol. Opečeš po obidvoch stranách a hned podávaš.

V našich receptoch nie sú použité žiadne platené reklamné produkty. V prípade, že sa vám páči čo robíme, alebo nás chcete podporiť, môžete tak kúpou oblečenia našej "udržateľnej" značky LASKAMiER. Ďakujeme. https://laskamiershop.sk


Značky, ktoré sú viditelné sú tam preto, že ich používame a sme spokojní s ich kvalitou.

.


bottom of page