top of page

KVÁSKOVÝ CHLIEB

Updated: Feb 18, 2023






Ja robím chlebové cesto od oka a po upečení pár chlebov to určite dokážete aj vy. Pomer múky a vody sa môže vždy líšiť, takže najdôležitejšie je pochopiť hustotu cesta a ostatné je už jednoduché. Pri tomto recepte som použil hladkú bielu pšeničnú a tmavú ražnú múku, vždy používam aj bielu hladkú múku, lebo chlieb je z nej podľa mňa najchutnejší, ale namiešam vždy aj trochu „zdravej“ múky- ražnej alebo špaldovej, vždy hladkej.


POTREBUJEŠ

- 900g múka: pšeničná a ražná hladká asi 60/40

- 400 ml. teplej vody

- 5 polievkových lyžíc kvásku (po rozkvase)

- 2 pl morskej soli

- trocha ol. oleja na vymazanie


POSTUP

Vo veľkej mise zmiešam múku, vodu a kvások. Začnem miešať lyžicou, neskôr pomúčenými rukami. Cesto prehodím na pomúčenú dosku a pomúčenými rukami hnetiem aspoň 5 minút...potrebujeme hladké a hodvábne cesto ktoré sa nelepí alebo lepí iba trochu. Misu vymažem ol. olejom a nechám v nej cesto kysnúť minimálne 5 hodín na teplom mieste (izbová teplota), kde nie je prievan, ideálne celú noc. Múkou vysypem ošatku /košík na pečenie chleba/, cesto posolím asi dvoma hrsťami soli, niekedy pridám aj rascu, semienka, orechy, olej alebo varený zemiak. Poriadne ešte raz premiesim, aby som vytlačil z cesta vzduch a premiestnim ho do ošatky, prikryjem (utierkou) a nechám kysnúť ešte aspoň 1,5 hodiny. Potom rozohrejem trúbu a plech na 220 stupňov. Ideálne je dať do rúry malú misku s vodou aby sa vytvorilo trochu pary pre lepšiu a chrumkavejšiu kôrku. Vyklopím chlieb na horúci plech a pečiem na 220 stupňov, 50 minút. Po upečení a vybratí z rúry, chlieb nechám vychladnúť na mriežke aspoň 20 minút. Dúfam že sa vám podarí, je to jedna z najlepších veci, ktoré sa môžete naučiť a aj keď to nepôjde hneď dokonalo od začiatku, nevzdávajte sa a skúšajte ďalej. Stoji to za to, tak ako to robili naši predkovia celý život, chlieb nás každodenný daj nám dnes..





V našich receptoch nie sú použité žiadne platené reklamné produkty. V prípade, že sa vám páči čo robíme, alebo nás chcete podporiť, môžete tak kúpou oblečenia našej "udržateľnej" značky LASKAMiER. Ďakujeme. https://laskamiershop.sk


Značky, ktoré sú viditelné sú tam preto, že ich používame a sme spokojní s ich kvalitou.


 









bottom of page