top of page

KIMČI VEGAN

Updated: Mar 17, 2023





KIMCHI je poslednú dobu dosť obľúbené, pretože je veľa benefitov, ktoré sa dajú vyťažiť z kvasenej zeleniny a to hlavne v zimnom období. Informácii nájdete veľa, ale v skratke- kvasená zelenina je výborná na naše trávenie a črevá a tam sa práve ukrýva naša imunita.



- 3 čínske kapusty

- 3 menšie hrste soli

- 3 strúčiky cesnaku

- asi rovnaké množstvo zázvoru

- 1 červená cibula

- 2 dc vody

- 2 pl ryžováj múka

- 2 až 4 pl sójová omáčka

- 2 pl cukor

- 5 pl kórejské čily /niekedy používam aj domáce sušené papričky alebo čerstvé čily/

- 3 ks mrkva, jarná cibulka a biela redkvička

- velká nádoba na fermentáciu







POSTUP

Nakrájam čínsku kapustu. Osolím asi troma menšími hrsťami soli, pridám trocha vody a poriadne premiešam. Takto nechám kapustu odpočívať pár hodín, alebo celú noc, dobre je ju pár krát premiešať.

Kapustu potom v umývadle poriadne umyjem a nechám odkvapkať.

Cesnak, cibuľu a zázvor rozmixujem na pastu. Pripravím si ryžovú omáčku, ktorá bude fungovať ako dresing. V studenej vode rozmiešam ryžovú múku a zahrejem na slabej teplote. Miešam kým kaša nezhustne, dochutím sójovou omáčkou, cukrom, soľou a kórejským čili. Pridám k paste a spolu ešte premixujem. Očistím a nakrájam mrkvu, bielu reďkvičku, cibuľu a cibuľku. Kapustu ešte raz vyžmýkam a zmiešam spolu so zeleninou a ochutenou vychladnutou omáčkou. Preložím do nádoby, v ktorej bude zelenina fermentovať. Pri izbovej teplote to trvá asi 4-6 dní. Počas tohto obdobia zeleninu stále kontroluje a zatláčam aby bola ponorená v tekutine inak by začala hniť. Potom ju premiestnim do uzatvárateľnej nádoby. V chladničke takto vydrží aj pár mesiacov.







V našich receptoch nie sú použité žiadne platené reklamné produkty. V prípade, že sa vám páči čo robíme, alebo nás chcete podporiť, môžete tak kúpou oblečenia našej "udržateľnej" značky LASKAMiER. Ďakujeme.


Značky, ktoré sú viditelné sú tam preto, že ich používame a sme spokojní s ich kvalitou.



bottom of page