Talianske rizoto je iné ako to naše, takže sa nezlakni keď bude trochu viac tekuté, mazlavejšie a ryža nebude úplne rozvarená, ale bude ju stále trochu medzi zubami cítiť. Aby takto chutilo používame špeciálne druhy ryže, ktoré majú vyšší obsah škrobu a tento škrob ani pred varením z ryže nepreplachujeme. Pomocou tohoto receptu pripravíš rissoto ako profík.
POTREBUJEŠ cca 4 porcie
1 tekvica
8 hrstí ryže
/cca 2 hrste na osobu/
2 litre zeleninového vývaru
olivový olej
polku cibule
maslo
hrsť parmezánu
hrsť hrášku
jednu menšiu tekvicu hokkaido
sol a korenie
POSTUP
Ako prvé si uvaríme alebo ohrejeme zeleninový vývar.
Tekvicu hokkaido nakrájanú na menšie kúsky dáme piecť do trúby na 180 stupňov, približne 30 minút alebo kým nie je mäkká. Keď máme hotovo začneme s prípravou základného rizota. Nakrájame si polku cibule a necháme ju zmäknúť pri strednej teplote na šplechu olivového oleja. Môžeme dochutiť trochou čerstvého tymiánu. Keď je cibula mäkká prisypeme ryžu a obalíme ju v ochutenom oleji. Posolíme a necháme opekať kým nezačne meniť farbu. Naberačkou začneme prilievať vývar vždy iba tak, aby sme prekryli ryžu a miešame. Keď sa väčšina vývaru vsiakne do ryže, prilejeme ďalšiu a tento postup opakujeme kým ryža nie je skoro hotová /keď máme vývar, ktorý nebol solený nezabudneme posoliť./ Medzitým dopečenu tekvicu nakrájame a posekáme nožom na čo najmenšie kúsky a pridáme k ryži. Dolejeme ešte vývar, pridáme hrášok, kus masla a strúhaný parmezán. Dochutíme solou a čiernym mletým korením. Podávame hneď po uvarení...
V našich receptoch nie sú použité žiadne platené reklamné produkty. V prípade, že sa vám páči čo robíme, alebo nás chcete podporiť, môžete tak kúpou oblečenia našej "udržateľnej" značky LASKAMiER. Ďakujeme. https://laskamiershop.sk
Značky, ktoré sú viditelné sú tam preto, že ich používame a sme spokojní s ich kvalitou.
.
Comments