BRYNDZOVÉ PIROHY


Tradičné slovenské jedlo zo zemiakov, múky a bryndze. Tradície treba udržovať a pirohov sa netreba báť.


POTREBUJEŠ

/cca 4 porcie/

na cesto zemiaky 3 ks stredne velké polohrubú múku cca 1 šálka, zaleží od zemiakov sol

náplň zemiaky 2 ks stredne velké bryndzu čerstvý kôpor

na dokončenie cibulu sol čerstvý kôpor smotana alebo hustý jogurt

POSTUP

Ako prvé si uvar umyté zemiaky v šupke. Nechaj vychladnúť očisti a roztlač tlačidlom na zeleninu. Trochu zemiakov si nechaj, budeš ich potrebovať na plnku. Pridaj sol a múku a premiešaj, aby sa všetko spojilo. Vymiesiš cestičko a necháš chvílu odpočinúť, zatial si priprav plnku. Zbytok roztlačených zemiakov zmiešaj s bryndzou a dochuť nasekaným čerstvým kôprom. Cesto rozdel na dve časti, aby sa s nim lahšie pracovalo a vyválaj na pomúčenej doske asi na pol cm hrúbku. Pomocou pohára vykroj kruhy a zbytok cesta opäť spoj dokopy a vyválaj kým nevyužiješ všetko cesto. Na každý kruh daj do stredu za lyžičku náplne a spoj kraje. Pritlač kraje zlahka vidličkou, aby náplň ostala uzavretá. Vo velkom hrnci nechaj zovrieť vodu a zatial si priprav cibulku. Nakrájaj na tenke mesiačiky a pomaly opekaj na olivovom oleji, aby ostala sladká a mäkká. Daj variť pirohy, hotové sú keď vyplávaju na povrch. Nalož na tanier, dozdob bryndzou ktoru zmiešaš so smotanou alebo jogurtom, cibulkou a čerstvým kôprom. Máj lasky čas ☮️


Slovensko

  • Instagram JEDLODNA