CESNAKOVÁ V BOSNIAKU




BOSNIAK

5 PL nakŕmeného kvásku

1 kg bielej hladkej múky

400ml vlažnej vody

2 štipky soli

pomer vody a múky sa môže líšiť od druhu múky dôležité je vypracovať nelepivé cesto.


POSTUP

Suroviny zmiešam dokopy najskôr lyžicou potom rukami vo veľkej mise. Hnetiem cesto na doske až kým nie je hodvábne a mäkké. Keď sa lepí pomúčim. Misu vytriem ol. olejom a nechám v ňom cesto kysnúť minimálne 5 hodín/väčšinou cez noc/.Počas kysnutia si pripravím bylinkové maslo s medvedím cesnakom.



MASLO S MEDVEDIEHO CESNAKU

3 plátky rastlinného masla

2 hrste medvedieho cesnaku

štipka soli


POSTUP

Lístky jemne nakrájam nadrobno a zmiešam s mäkkým maslom. Posolím a odložím na neskôr.


BOSNIAK POKRAČOVANIE

Keď zdvojnásobí objem osolím dvoma hrsťami soli a prepracujem na doske. Vytlačím s cesta vzduch a rozdelím ho na 5 bochníkov. Prikryté nechám kysnúť na teplom mieste aspoň 2 hodiny /väčšinou ráno a na obed sa dá piecť/.

Rúru a plech vyhrejem na 220 stupňov a bochníky pečiem asi 35 minút. Po upečení nechám vychladnúť na mriežke.

Odkrojím vrch bosniaku a vydlabem vnútro. Natrhám na menšie kúsky a zmiešam s bylinkovým maslom. Upečiem v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 15 min. Zatiaľ pripravím polievku.




CESNAKOVÁ POLIEVKA

3 plátky rastlinného masla alebo rastlinného oleja

2 PL bielej hladkej múky

500 ml zeleninového vývaru /recept na blogu/ keď nemám môžem použiť aj rastlinné mlieko v najhoršom prípade vodu..

celú hlavičku cesnaku

soľ a ml. korenie /biele alebo čierne/

rastlinná smotana na varenie

dve hrste sušeného lahôdkového droždia /nemusí byť ale odporúčam určite vyskúšať/


POSTUP

Roztopím maslo a zľahka opečiem múku. Zalejem vývarom v ktorom uvarím očistený cesnak. Osolím a varím asi 30 minút kým sa cesnak nerozpadáva. Dochutím lahôdkovým droždím a rastlinnou smotanou. Rozmixujem a podávam v bosniaku s krutónmi.

Prosím kupujte slovenský prípadne český cesnak. Tento recept je vegánsky ale môžete použiť aj mliečne výrobky.



©l@m

Slovensko

  • Instagram JEDLODNA